Maten på förskolan

Vi strävar efter en hälsosam och näringsrik kosthållning och erbjuder ekologiskt i mån av möjlighet. Målet är att servera en varierad kost och att varje vecka erbjuda både kött, kyckling, fisk och vegetariskt samt soppa med hembakat bröd. Till lunchen serveras även ett varierat grönsaksutbud. Även mellanmålen är växlande och vi serverar exempelvis smörgås med olika pålägg, yoghurt med müsli, fruktsallad och smoothie.

Både på förmiddagen och på eftermiddagen har vi även en fruktstund med barnen. Vi bjuder på äpple, päron, banan eller kiwi samt säsongsfrukter som apelsin, clementin eller melon.

Matpolicy – Käpphästens matpolicy syftar till att ge barnen goda matvanor och matglädje, främja deras hälsa och ge dem energi för att orka med förskolans dagliga aktiviteter. Maten är en av förskolan Käpphästens viktigaste områden och en prioriterad del av verksamheten. Varje dag levererar Bistro Garros nylagad mat till förskolan. Till lunchen serveras alltid minst tre olika sorters grönsaker. På Käpphästen vill vi involvera barnen i alla delar av måltiden; vi hjälps åt att lägga upp, duka, servera och plocka undan. Varje vecka får barnen på förskolan önska fredagens mellanmål och sedan vara med och tillaga det. Maten smakar extra gott när man fått vara med och laga den och det är extra roligt att få bjuda alla kompisar på t.ex. goda våfflor eller scones!

Maten på Käpphästen ska:
• Vara god, näringsriktig och varierad.
• I största möjliga mån vara ekologisk och klimatsmart.
• Serveras och ätas så att alla på Käpphästen känner matglädje
• Präglas av att de resurser som används nyttjas så smart som möjligt.

Ett välmående barn är ett barn som äter näringsriktig mat. Därför skall maten på förskolan – med beaktande även av förekommande allergier/intoleranser/ställningstaganden – vara näringsriktig, men även vara god och varierad för att alla ska vilja äta. Vi vill sträva efter att servera mat från olika delar av världen, och att introducera barnen till mat de inte tidigare prövat på. Detta innebär bl.a. att:
• (Raffinerat) socker undviks i möjligaste mån (inga kakor, kex, juice, saft, ketchup, etc).
• Brödet i största möjliga utsträckning är osötat.
• De drycker som serveras på förskolan är vatten eller mellanmjölk el. likvärdigt
alternativ.
• Råvarorna i möjligaste mån är färska.

Käpphästens övergripande tema är Hållbar utveckling, detta ska återspegla sig i maten barnen äter på förskolan. För att främja våra barns framtid och föregå med gott exempel ska förskolan även sträva efter att ta ansvar för klimatet. Målsättningen är att barnen ska vara engagerade i vad som serveras och i matens kretslopp. Detta innebär att det vid samtliga matinköp skall strävas efter att köpa varor som är ekologiska, närproducerade, säsongsanpassade och som följer Världsnaturfondens fisk-guide. För att i största möjliga mån vara klimatsmart skall källsortering och kompostering bedrivas.

Alla på förskolan samverkar för att minimera svinnet kring framställningen och konsumtionen av maten. Uppföljning av matpolicyn ska ske med jämna mellanrum i syfte att hitta förbättringar i verksamheten.